Неділя, 07 березня 2021
Громада УГКЦ у Будапешті відзначила парафіяльний празник з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці.
 
Святковий день у 5-ту річницю парафії розпочався із урочистої Божественної Літургії в церкві святого Михаїла. Молитву очолив о. Андрій Беленкевич, ЧСВВ, із василіянського монастиря в паломницькому угорському місті Марія-Повч. У своїй проповіді отець Андрій підкреслив значення свята Покрови Богородиці, особливо для українського народу та війська.
 
О. Дам'ян Габорій, душпастир для українців греко-католиків Угоршини, в своїй промові зауважив: «Розвиток нашої парафіяльної спільноти не є простим, бо постійно стикаємося з різними перешкодами, але бачимо, як Покров Богородиці, нашої Небесної Матері, постійно захищає парафію від злих впливів».
 
До присутніх в храмі з привітальним словом звернулася Посол України в Угорщині Любов Непоп.
 
Святковий день завершився концертом за участю дітей парафії, церковної Рідної школи та українських музикантів.
 
За інформацією пресслужби УГКЦ в Угорщині

На парафії УГКЦ у португальському місті Сетубал після карантинної паузи відновила своє функціонування катехитична школа для дітей.

Із благословення пароха о. Івана Петляка українські діти розпочали новий катехитичний рік під назвою «Історія з Ісусом».

Школа функціонує у церкві Boa-Hora, де щонеділі збирається громада вірних УГКЦ. Регулярно катехитичні заняття відвідують 10 дітей. Катехизація відбувається після Божественної Літургії.

На катехизації діти щораз більше дізнаються про Ісуса Христа, ким Він був та що робив. Дивлячись на Його приклад, стараються і в своєму житті робити маленькі кроки у напрямку за Ісусом. Протягом цього катехитичного року учні будуть збирати «ангеликів», які можна отримати, прийшовши на катехизацію та беручи активну участь у заняттях.

Щодо самого навчання, катехити урізноманітнюють його за допомогою різних ігор, відеоматеріалів, кросвордів, пісень або виготовлення аплікацій. 

«Блаженніший Любомир сказав: «Процес катехизації повинен тривати від зачаття до останніх хвилин земного життя, тому що це є процес оцерковлення і виховання у вірі». Тобто, катехитична наука є одинією із найголовніших методів удосконалення християнського життя». Тому катехизація для дітей - це місце, де вони дізнаються про Ісуса і маленькими кроками, починаючи із малих літ, вчаться відповідати на Господній заклик виконувати його Волю у своєму житті», - зазначив катехит школи семінарист Назар Крук.

У громаді УГКЦ у м. Сетубал зазначають: "У цей, нелегкий час для всіх нас, попри всі обмеження у зв’язку із пандемією, стараємося не впадати у відчай, але із ще більшим запалом виконувати особливу місію, яку нам, після свого славного триденного воскресіння наш Спаситель Ісус Христос передав: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт. 28, 19-20)". 

Голова ПМВ владика Степан Сус очолив Архиєрейську Літургію в храмі Пресвятої Трійці Отців Василіян у Вільнюсі у співслужінні з єпископом Вільнюської архідієцезії Арунасом Понішкайтісом. Єпископам співслужили настоятель монастиря Пресвятої Трійці у Вільнюсі о. Микола Козелківський, ЧСВВ, заступник Голови ПМВ о. Андрій Гах і секретар ПМВ о. Роман Ільницький.

«Для нас приємно бути тут, у Вільнюсі, зустрічати наших людей, українців. Приємно бачити, що ви є в церкві, що ви стараєтесь приходити і бути на молитві. Жовтень - місяць особливої молитви до нашої заступниці Богородиці. За новим календарем ви 1 жовтня відсвяткували Свято Покрови. І я хотів би наголосити на двох аспектах життя Матері Божої», - зазначив владика Степан під час проповіді.

Перший аспект, зауважив Голова ПМВ, – це вміння годитися і чути Божу волю.

«Кожен день, молячись “Отче Наш”, ми промовляємо «Нехай буде воля Твоя, - як на Небі, так і на землі». Цими словами ми перш за все пригадуємо собі, що ми як люди віруючі переконані, що Божа воля є завжди доброю в нашому житті. Навіть якщо іноді для нас щось є незрозумілим, дивним, важким для сприйняття або приносить терпіння, випробування. Великий Божий дар - коли ми дивимося на світ очима віруючої людини. Бути побожним означає дивитися і сприймати все по Бозі, після Бога. Ми Бога ставимо на перше місце, а потім дивимось на все, що життя нам дає. Молитись до Матері Божої, просити у неї заступництва означає вміти годитися з Божою волею», - промовив Голова ПМВ.

Другий аспект життя Богородиці, відзначив владика Степан, - молитва мовчання.

«Те, чого нам всім інколи бракує, - і єпископам, і священникам, і мирянам, – вміти побути в тиші, просто помовчати. Молитва мовчання - це та молитва, якої ми вчимось з життя Богородиці, читаючи Святе Писання. У Новому Завіті дуже мало моментів, коли Марія щось говорить чи навчає. Ми бачимо, що Вона завжди є поруч Христа, але Вона мовчить. Тож дуже важливо знаходити час, просто побути у тиші, просто помовчати.  Пресвята Богородиця молилася мовчанкою, але в тому мовчанні вона більше розуміла, більше сприймала – і те, що Бог від неї хоче і те, що вимагає оточення», - зауважив єпископ.

«Переживаючи цей місяць жовтень від свята Покрови Матері Божої, віддаймо себе під надійний захист Богородиці. Вчимось від Неї молитися з Божою волею і молитися мовчки. Нехай Мати Божа буде нашим надійними захистом на всіх стежках життя», - промовив до вірних Голова ПМВ.

Владика Степан також передав всім українцям греко-католикам Литви вітання від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава і подарунок для місцевої громади – антимінс з мощами Йосафата Кунцевича.

У рамках душпастирського візиту до Литви Голова ПМВ владика Степан Сус зустрівся з Послом України в Литві Володимиром Яценківським.

Дипломат подякував єпископу за сприяння, що Українська Греко-Католицька Церква надає українцям, які живуть і працюють у Литві. І підкреслив особливу роль УГКЦ для української громади.

Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання, релігійну ситуацію в державі та спільні ініціативи, які планується реалізувати в майбутньому.

«У розмові підсумували життя та діяльність УГКЦ у Литві, обговорили організацію дитячих літніх та зимових таборів, працю із студентською молоддю, розвиток нових громад», - розповів владика Степан.

Голова ПМВ також висловив велику вдячність отцям Василіянам, які за прикладом святого Йосафата Кунцевича активно ведуть душпастирську діяльність у Литві.

У зустрічі також взяли участь настоятель монастиря Пресвятої Трійці у Вільнюсі о. Микола Козелківський, ЧСВВ, заступник голови ПМВ о. Андрій Гах та секретар ПМВ о. Роман Ільницький.

Наразі в Литві мешкає 64 тисячі українців.

У першу неділю вересня в українському храмі Атен відбулася чергова катехитична зустріч з апостольським екзархом для католиків Східного обряду в Греції Мануїлом Ніном, присвячена темі псалмів та їхньому значенні в молитві Христової Церкви. Цілі псалми чи їх уривки присутні практично у всіх Богослужіннях, тож тема була актуальною.

«Псалми є збіркою 150 молитовних єврейських поем, котрі сьогодні є молитвами християнськими і для християн. Чи нам, християнам, потрібно молитися псалмами? Чому? Як маємо ними молитися? Декотрі із псалмів мають гарний текст із глибинним змістом. Інші містять текст, що не є простий і легкий для сприйняття, - зазначив владика Мануїл. - я є монахом, окрім того, що є також єпископом, і вже понад 45 років кожного дня я молюся псалмами. Саме тому можу з упевненістю сказати, що псалми є правдивими молитвами. Псалми є християнськими молитвами. Вони є молитвами для християн».

Єпископ зауважив, що Ісус часто використовував псалми як персональну молитву. Ось, наприклад: “Боже мій, Боже мій, чому ти мене покинув?” (Матея 27:46). Ця фраза знаходиться в псалмі 21:2. Водночас Новий Завіт є повний цитувань із псалмів.

Твори Святих Отців Церкви наповнені псалмами як молитвою. В псалмах також знаходяться пророцтва про Христа та про Церкву, додав екзарх для католиків Східного обряду в Греції. «Для Отців Церкви псалми є предметом їхніх проповідей та їхніх коментарів. Чому? Тому що псалми використовуються християнами - ними моляться, їх співають, ними користуються під час Богослужінь, отож важливо щоб люди могли розуміти їхній зміст», - зазначив єпископ.

Владика підкреслив, що використання певних псалмів під час вечірніх чи ранішніх Богослужінь збігається із тим часом доби, в якому ми перебуваємо. «Наприклад, під час 103 псалма згадується про те, що Бог “створив місяць, щоб значити пори; сонце знає свій захід” і в цей спосіб підкреслюється, що ми перебуваємо у вечірньому часі. Натомість на утрені, під час 3 псалма читаємо “я ліг собі й заснув, і пробудився, бо Господь мене зберігає”; а під час 62 псалма підкреслюється наша довіра Божій опіці “Коли згадаю на моїй постелі тебе, під час нічних чувань розмишлятиму про тебе”, - розповів владика Мануїл.

Він також наголосив, що псалми займають справді досить важливе місце під час усіх богослужінь у візантійській традиції. У богослужбових книгах знаходимо потрійне використання та розподіл псалмів: псалми незмінні, псалми змінні та псалми з антифонами.

«Псалми незмінні є тими, що повторюються кожного дня під час богослужінь добового циклу (наприклад, псалом 103 на вечірні). Деякі з них повторюються декілька разів протягом дня: псалом 50 повторюється чотири рази, а псалом 142 двічі. Псалми змінні присутні на утрені та на вечірні. Можна сказати, що молячись всі богослужіння добового циклу, за тиждень можемо перечитати майже всі псалми. В монастирях, де в особливий спосіб дотримуються всіх богослужінь добового циклу, так і є насправді - за тиждень монахи моляться весь Псалтир, тобто усі 150 псалмів», - розповів єпископ.

Владика наголосив, що псалми є різновидом молитви і вони допомагають нам краще молитися та висловлювати свої молитовні почуття із власного серця.

«Один єврей у 20 столітті сказав таку фразу - кожен єврей народжується із Псалтирем у руці. А я дозволю собі сказати, що кожен християнин народжується та помирає із Євангелієм та Псалтирем у руці. Євангеліє є Словом Божим, є доброю новиною Ісуса Христа, є нашим християнським життям; а Псалтир містить в собі молитви, які сам Христос і Його Церква молилися та моляться ось уже протягом багатьох століть», - резюмував промовець.

Ми на Facebook

Відео

 

Поставити питання

Ваш Email
Імя:
Запитання: