П'ятниця, 29 березня 2024

Делегація ПМВ зустрілася з випускниками Дрогобицької семінарії

Четвер, 29 жовтня 2020 22:43

Делегація Пасторально-міграційного відділу зустрілася із семінаристами-випускниками Дрогобицької Духовної семінарії Блаженних Свящмч. Северина, Віталія та Якима.

Заступник Голови ПМВ о. Андрій Гах презентував діяльність ПМВ, розповів про напрями і особливості праці відділу. Зокрема про проведення спецкурсу для семінаристів передостаннього року навчання, який ПМВ щорічно організовує, щоби ознайомити майбутніх душпастирів з можливостями і особливостями служіння для вірних УГКЦ за межами України. А також про духовно-формаційні семінари для священників-місіонерів та Форуми мігрантів УГКЦ, покликані зберегти духовну і національну ідентичність українців за кордоном.

«Ми проводимо спецкурс для семінаристів-старшокурсників, щоби поінформувати вас про можливості і потреби нашої Церкви поза межами України. Цю місію нам доручив Синод УГКЦ. Зазвичай, Спецкурс місійного служіння, який проводить ПМВ уже 10 років, триває цілий тиждень. На жаль, ситуація з поширенням коронавірусу не дозволила цього року провести цей курс і зібрати спільно вихованців усіх семінарій УГКЦ.  Тому ми вирішили провести «експрес» курс для ознайомлення з важливими аспектами служіння нашим вірним греко-католикам, розсіяним по світу, - зазначив о. Андрій Гах. - Вивчаємо потреби Церкви, де є наші вірні і де треба наших священників. Є країни, де є ієрархічні структури УГКЦ, наприклад, Франція, Австралія, Польща. У цих країнах є наш єпископ, є парафії. Водночас в Іспанії, Італії, Португалії, Греції є українці греко-католики, а немає наших структур. І людям треба надати духовний супровід, бо вони є дітьми нашої Церкви. І наше завдання – розповісти вам про ці потреби, щоби ви по закінченню семінарії знали, що є можливість послужити Церкві і нашим людям за межами України».

Своєю чергою секретар ПМВ о. Роман Ільницький представив географію і статистику української міграції.

«Війна на Сході і анексія Криму спричинили нову хвилю міграції.  З 2010 року виїхали і не повернулися близько 4 млн українців, що складає 10% населення. Це дані 2019 року. І ця 5-та хвиля міграції триває. Вона відрізняється від попередніх і кількісно, і якісно, і цілями людей, які полишають нашу державу. Декілька цікавих фактів. Лише 1% українців готові віддати свій паспорт роботодавцю за кордоном. Лише 2% українців можуть погодитися на нелегальний перетин кордону. Тільки 3% людей можуть погодитися на працю на нелегальному виробництві. Це свідчить про те, що наші люди почали знати собі ціну, цінувати свою працю. Це зовсім інша міграція. Якщо у 90-тих роках до Італії, Іспанії та Португалії їхало переважно українське жіноцтво, то сьогодні українські мігранти - це переважно люди, які легально перетнули кордон і у більшості випадків мають офіційне працевлаштування та мають намір залишитися», - зазначив о. Роман.

Він зауважив, що найбільше українці у 5-ту хвилю міграції виїжджають до Польщі, Італії, Німеччини, Чехії та Іспанії.

Священник також підкреслив, що 3 млн українців греко-католиків мешкають поза межами України, це близько 40% усіх вірних УГКЦ. «Наша Церква поширена на усіх континентах. Про це постійно говорить Блаженніший Святослав», - зазначив о. Роман.

Секретар ПМВ також зауважив, що ПМВ вже відправив на стале служіння 15 священників, а близько 20 осіб – у той чи інший спосіб задіяні у душпастирстві у країнах, де немає ієрархічних структур УГКЦ. «Душпастирство у Туреччині, Лівані, Словаччині, на Кіпрі - перебуває на стадії розвитку.  Також очікують на нашого священника у ПАР і Таїланді», - додав о. Роман.

Доповідь референта ПМВ о. Віталія Храбатина була присвячена питанню мігрантських реалій у світлі повчань Церкви. Священник підкреслив, що мігранти для папи Франциска - це знак часу. «Мігрант – це приклад для нас. Мігрант нагадує Церкві, що ми є в постійному русі. Духовність християнина - це є рух. Коли християнство було в дорозі, воно розвивалося», - зазначив о. Віталій.

Священник також поінформував семінаристів, як Папа Франциск закликає ставитися до мігрантів, спираючись на чотири дієслова: приймати, захищати, підтримувати та інтегрувати. Вперше ці слова з’явилися в Посланні Святішого Отця з нагоди Всесвітнього дня мігрантів і біженців у 2018 році.

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі

Найбільш популярне

Ми на Facebook

Відео

 

Поставити питання

Ваш Email
Імя:
Запитання: