Вівторок, 19 березня 2024

Голова ПМВ у Таллінні: Жива парафія є та, де проповідує не лише єпископ чи священник, але кожен християнин

Неділя, 03 жовтня 2021 14:35
Жива парафія є та, де проповідує не лише єпископ чи священник, але кожен християнин. Про це заявив Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус під час проповіді на Літургії на парафії Богородиці Троєручиці УГКЦ у Таллінні. 
 
“Коли чуємо слово “церква”, найперше в нашій уяві постає будівля – дерев’яна, кам’яна, цегляна, яка має зовнішні атрибути: купол, хрест. Хоча такі будівлі з’явилися у 4 столітті, а християни беруть свої початки з перших століть. І в ті часи, коли християни збиралися і прославляти Господа Бога, їх називали Церквою. Тобто церква - це не лишень будівля, а це перш за все люди. Якщо немає людей, то церква, якою б красивою вона не була, стає музеєм”, - зазначив Владика Степан.
 
Він зауважив, що сьогодні багато людей почуваються самотніми, але християнин ніколи не є одинокий. “Ми, залишаючись різними і не знаючи один одного, в церкві, в спільноті стаємо однією родиною і відчуваємо, що я не є сам. Той, хто є в Церкві, ніколи не буде одиноким. Християнин завжди є з Богом, - підкреслив єпископ. - Навіть якщо він крокує в житті порожніми вулицями, коли не знає, куди йде, він не йде сам, він йде з Церквою і з Богом. І він завжди знайде правильну відповідь у житі”.
 
Голова ПМВ зауважив, що Церква вчить заповнювати наше життя правильним змістом, вчить цінувати кожен день як великий Божий дар. І підкреслив, що отримати Божу ласку і Божу благодать можна тільки в Церкві. “Не маючи Божої ласки, навіть найсильніші чують себе слабкими у цьому житті”, - додав владика Степан.
 
“Кожен з нас є Церквою. Жива парафія є та, де проповідує не лише єпископ чи священник, але кожен християнин. Християнин своїм життям, поведінкою, вчинками має проповідувати те, у Кого і що вірить. Проповідувати всюди - серед друзів, на роботі, на вулиці. У церкві всім найлегше проповідувати. А реальна проповідь починається за порогом церкви”, - наголосив Голова ПМВ.
 
Він закликав українців греко-католиків в Естонії бути відкритими і розвивати свою спільноту у такий спосіб, щоби іншим, які прийдуть, було комфортно і затишно, щоби вони були огорнуті увагою, любов’ю і добротою.
 
“Не встидаймося тут, в Естонії, залишатися тими, які люблять Церкву, які вірять в Бога, для яких віра - не зовнішні обряди, а зміст нашого життя. Щоби інші люди брали з нас приклад. Докладайте максимум зусиль, щоби ваша спільнота не була спільнотою минулих проблем, а такою, яка дивиться в майбутнє, яка хоче проповідувати Христа своїми вчинками і життям, яка є відповідальною за те, чи буде наша церква за 10-20 років тут музеєм, чи тут будуть наші діти і внуки, з якими ми поділимось даром віри, - підкреслив владика Степан. - Ми покликані бути живою Церквою, живою парафією, а це означає, що маємо дбати про те, щоби наші діти і внуки, молодь були у церкві, і щоби вони відчували себе потрібними і почутими. І щоби ваша парафія залишалась молодою живою і активною!”
 
На Літургії владиці Степану співслужили настоятель парафії Богородиці Троєручиці УГКЦ у Таллінні, душпастир для українців греко-католиків Естонії о. Роман Кіх і Секретар ПМВ о. Роман Ільницький.
 
У Богослужінні взяла участь Посол України в Естонії Мар’яна Беца.
 
Після Недільної Літургії Голова ПМВ поспілкувався з громадою українців Таллінна за кавою.
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі

Найбільш популярне

Ми на Facebook

Відео

 

Поставити питання

Ваш Email
Імя:
Запитання: