Четвер, 28 березня 2024

Блаженніший Святослав та владика Степан Сус провели зустріч з душпастем для українців в Угорщині о. Дам’яном Габорієм

Вівторок, 25 серпня 2020 14:42

Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, та Голова ПМВ Владика Степан Сус провели зустріч з душпастем українців греко-католиків в Угорщині о. Дам’яном Габорієм.

Сторони обмінялись думками про майбутнє служіння та розвиток громади УГКЦ в Будапешті. Поспілкувались про діяльність Церковної школи і належне душпастирство дітей та молоді.

На завершення Глава УГКЦ побажав о. Дам’яну наснаги та ревності у служінні.

Також під час зустрічі обговорили майбутній візит Голови ПМВ до Будапешта.

Довідка:

Перша Літургія для українців греко-католиків в Угорщині була відправлена 3 жовтня 2008 року в церкві св. Флоріана. Богослужіння очолив глава УГКЦ Блаженніший Любомир Гузар у співслужінні з владикою Филипом Кочішем та владикою Богданом Дзюрахом. Після Літургії відбулася зустріч українського і угорського духовенства з українською громадою, на якій обговорювалося питання духовної опіки для українців. Від цього моменту Церкви домовлялися між собою про те, як можна вирішити питання призначення священика з України, який мав б опікуватися громадою.

Для переговорів між Церквами та налагодження контактів з українською громадою був призначений секретар ПМВ о. Василь Поточняк. Отець Василь відвідував українські громади з душпастирським візитом та налагоджував співпрацю між угорською церквою та громадою.

З 2012 року Голова ПМВ призначив священника Київської Архиєпархії УГКЦ о. Дам’яна Габорія регулярно відвідувати українські громади Угорщини. Українців в Угорщині ставало все більше, духовні потреби зростали. Вже було замало Літургій раз на місяць. У 2016 році за сприяння міністра Людських ресурсів Угорщини Балога Золтана була надана матеріальна підтримка для того, щоб українці мали душпастирську опіку на постійній основі. Цього ж року, з вересня, почалися щонедільні богослужіння. Українська греко-католицька громада в Будапешті отримала назву: парафіяльна спільнота Покрови Богородиці в Будапешті.

Відтоді починається активне релігійне життя громади, створюються різні церковні спільноти та центри. Так, у 2016 році розпочали діяльність пасторальна і економічна ради при парафії. У 2017 р. створюються  спільнота «Матерів в Молитві», спільнота «Назаретських родин» та Центр душпастирства молоді. У 2018 році створюється Центр підтримки сім’ї.

У вересні 2018 року при парафії створили Українську школу лідерства ім. кардинала Любомира Гузара, скаутську організацію «Католицькі Скаути Європи», представництво церковного телебачення «Живе ТВ» та церковний хор.

При парафії друкується «Парафіяльний вісник», відбуваються катехизації для дітей, молоді та дорослих, здійснюються прощі по святих місцях, організовуються церковні та державні свята і різні культурно-духовні програми. Відбуваються літні християнські табори для дітей. Парафіяни активно займаються харитативною діяльністю. Найважливіше завдання і виклик, який стоїть сьогодні перед спільнотою, – це побудова свого українського храму.

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі

Найбільш популярне

Ми на Facebook

Відео

 

Поставити питання

Ваш Email
Імя:
Запитання: