П'ятниця, 29 березня 2024

В Угорщині обговорили потреби душпастирства серед національних меншин

Середа, 08 вересня 2021 11:03

У рамках 52 Міжнародного Євхаристійного конгресу, який проходить в Будапешті, відбулася екуменічна конференція на тему: "Християнське сьогодення та життя" для тринадцяти офіційних меншин, які проживають на території Угорщини. У заході взяли участь і представники угорської влади та політики.

Під час зустрічі духовенство кожної громади представляло своє церковне життя.

Українську громаду представляв священник для українців греко-католиків в Угорщині о. Дам’ян Габорій.

В своїй доповіді о. Дам’ян підкреслив, "що між угорцями та українцями є багато спільного: історія, традиція, культура, а навіть і духовність - перше монашество на території Угорщини приїхало з Києва спільно із Анастасією, донькою Ярослава Мудрого, королевою Угорщини, дружиною короля Угорщини Андраша І. Також, на території Угорщини, в Маріаповч, розташований історичний василіянський монастир, в якому сьогодні перебувають монахи з України".

Як зазначив душпастир, два народи мають одну дуже важливу харизму - хочуть молитися тільки на рідній мові.

"Сьогодні на території Угорщини мешкають понад 100 000 українців, які потребують духовної опіки. Душпастирська опіка наших вірних відбувається тільки в Ньїредьгазі, яку здійснює о. Андрій Белеканич, ЧСВВ із василіянського монастиря в Маріаповч. В Будапешті українська громада має велику потребу в своєму храмі, школі та садочку. Є велика потреба в душпастирях в інших містах Угорщини", - наголосив о Дам’ян.

За матеріалами пресслужби УГКЦ в Будапешті

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі

Найбільш популярне

Ми на Facebook

Відео

 

Поставити питання

Ваш Email
Імя:
Запитання: