Четвер, 28 березня 2024

Голова ПМВ священникам: У цих обставинах дійте з пасторською второпністю. Щоби ми не втратили, а здобули

Середа, 06 травня 2020 19:57

Голова Пасторально-міграційного відділу Владика Степан Сус провів онлайн-зустріч зі священниками УГКЦ, які служать у 11 країнах світу, щодо особливостей душпастирства в умовах карантину і пандемії, викликаної COVID-19. У відео-конференції взяли участь 25 священників з Об'єднаних Арабських Еміратів, Португалії, Австрії, Угорщини, Греції, Литви, Латвії, Естонії, Росії, Молдови, Боснії і Герцеговини, а також секретар ПМВ о. Андрій Гах.

Владика Степан зазначив, що Церква взяла до уваги досвід служіння під час карантину українських священників у різних країнах світу, яким вони ділилися на попередніх онлайн зустрічах під головуванням Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава.

«Блаженніший навіть у проповідях згадував, як наша Церква намагається послужити нашим людям у різних форматах. Коли нас запитують, як УГКЦ дає собі раду в цей час, ваші рекомендації і досвід були цінним для нас. Тож ми б хотіли знати, як сьогодні виглядає ситуація в ваших країнах. Чи є якесь світло в кінці тунелю чи почнуться відбуватися Служби у ваших парафіях? Які нові виклики постали після Пасхи?» - звернувся владика Степан до учасників онлайн-бесіди.

О. Ігор Плевський з Молдови відзначив, що в країні на коронавірус захворіли понад 4 тисячі громадян. «Кажуть, що до піку ще не дійшли. Зберігається карантин. Діятиме до 15 травня. Але громадський транспорт вже пустили, деякі магазини відкрили. Час карантину став в якійсь мірі сприятливим. За 6 років мого служіння не всі запрошували до хат, а завдяки месенджерам ми побували в кожному домі, могли молитися, благословляти оселі, мали змогу познайомитися з рідними наших вірних. Ми служимо за допомогою Скайпу і Фейсбуку, як можемо провадимо соціальне служіння, зокрема для наркозалежних.  Є час і для виховання власних дітей. Сподіваємось, після 15 травня зможемо більш активно працювати для наших вірних», - зазначив о. Ігор.

О. Ілля Фіголь з Португалії відзначив, що країна наразі перебуває на 1-му етапі виходу з карантину. А відкриття Церков передбачено в межах 3-го етапу, який стартує 30 травня. «Усі наші отці здорові, деякі мають можливість служити онлайн. У Лісабоні щонеділі даємо онлайн 2 Літургії. Є Літургія з Фатіми», - поділився священник.

Водночас у Вільнюсі священникам дозволили служити Служби Божі ще з 27 квітня.

«Треба бути у масці і дотримуватися всіх санітарних норм. 1 людина може бути на 10 квадратних метрів. Литва починає виходити з карантину і повертається до звичного життя», - зазначив о. Микола.

О. Роман Сапужак, який служить у Ризі, розповів, що карантин в Латвії триватиме до 12 травня. «Ми регулярно спілкуємось з місцевим римо-католицьким єпископом онлайн. Після комунікації з владою він переказує нам всі рішення і плани. Нам дозволено, щоби у храмі перебували 25 вірних. Відстань між парафіянами має бути 8 метрів. Спочатку влада хотіла взагалі заборонити вірним брати участь у богослужіннях. Але наш Архиєпископ разом з представниками інших конфесій написали звернення і врешті решт перебування дозволили», - зауважив о. Роман.

Розповідаючи про ситуацію в Австрії, о. Юрій Коляса відзначив, що з 15 травня церкви відкривають для здійснення Богослужінь, але є певні умови відповідно до урядових норм. «Щодо церкви – має бути 10 м з розрахунку на 1 особу. Плюс використання масок і дезінфекція ручок, і всього, чого можуть торкатися люди у храмі. Австрійська єпископська конференція дала детальні розпорядження щодо здійснення Богослужінь у латинському обряді. Так, священник має подбати, щоби дари були накриті і відривалися під час освячення, а коли душпастир уділяє Святе Причастя, то мусить вдягнути маску і продезінфікувати руки.  Тепер ламаємо голову, як уділяти Святе Причастя, як уділяти Літургію. Дотримання норми у 10 м - це проблема не тільки для нашої Церкви, а й для багатьох церков. Бо ціла громада не зможе участь взяти у богослужінні», - поділився о. Юрій.

Водночас владика Степан зауважив, що кожен у своїй країні має обрати пасторально-виважений формат уділення Пресвятої Євхаристії, який відповідає духу і вказівкам місцевої ієрархії.

Він закликав священниках в цих особливих умовах діяти з пастирською второпністю.

«Хочу, щоби ніхто з вас не залишався один на один з викликами, які постають. Прошу звертатися, писати, дзвонити. Щоби спільно ми вирішували усі челенджі. Займайтеся спортом - дуже допомагає. Деколи пробіжиш 3 км і з’являються інші думки і рішення. Хай вам бог допомагає! На завершення помолимось за наші родини, наше служіння, наших парафіян. Щоби ми в цих обставинах могли діяти з пасторською второпністю. Щоби ми не втратили, а здобули!» - резюмував Голова ПМВ.

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі

Найбільш популярне

Ми на Facebook

Відео

 

Поставити питання

Ваш Email
Імя:
Запитання: