Версія для друку

Українська громада в Угорщині вшанувала пам’ять Тараса Шевченка

Вівторок, 10 березня 2020 15:44

Цього року вшанування пам'яті українського поета і національного героя Тараса Шевченка в українській громаді Угорщини розпочалося з церковної Рідної школи та Недільної школи в Будапешті. Як повідомила керівник Рідної школи Олена Бескоровайна, "навчальна субота в Рідній Школі завершилась поетичним святом "Шевченківські читання 2020". Учні разом з батьками декламували вірші Тараса Шевченка - одна поезія на родину, готували вірш разом з однокласниками і співали пісні на слова Кобзаря. А також малювали ілюстрації до творів Шевченка, які вчили. Свято було по-родинному теплим. Адже розповідати вірш разом з мамою чи татом - дуже приємно і затишно".

Водночас діти Недільної школи вшановували пам’ять Кобзаря біля пам'ятника Шевченку в Будапешті. Так, у неділю, 8 березня, після Божественної Літургії українська громада парафії Покрови Богородиці УГКЦ в Будапешті молитовно вшанувала пам'ять Тараса Шевченка. Душпастир для українців греко-католиків Угорщини о. Дам’ян Габорій провів поминальну панахиду біля пам'ятника, а після до присутніх звернулися Ярослава Хортяні, голова Товариства української культури в Угорщині, та Олена Бескоровайна, голова Дому українських традицій. Діти та дорослі декламували вірші Шевченка, а на завершення відбулося покладання квітів до монумента Кобзарю та виконання пісні "Реве та стогне Дніпр широкий".

Довідка:

Пам'ятник Тарасові Шевченку у Будапешті було відкрито 11 липня 2007 року. Встановили монумент у сквері греко-католицької церкви на правому березі Дунаю в Буді навпроти МЗС Угорщини, на перехресті популярних туристичних маршрутів. Пам'ятник вилито з бронзи, загальна висота — 3 метри.

Автор пам'ятника — Іван Микитюк, член Національної спілки художників України, професор Львівської академії мистецтв, Заслужений діяч мистецтв України.

За інформацією пресслужби УГКЦ в Угорщині

Останні матеріали

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі